Will You Ever Be Happy Again? - Sanja Mitrović

hetveem coproductie met CZKD Belgrado en i.s.m. Pact Zollverein Essen

Will You Ever Be Happy Again? is de nieuwe voorstelling van de jonge maker

Sanja Mitrović en beleeft haar Nederlandse première bij hetveem theater op

donderdag 23 oktober 2008.

De wereldpremière van de voorstelling vond plaats op 27 september 2008 tijdens het internationale gerenommeerde theaterfestival BITEF in Belgrado, Servië.

Aan de voorstelling ging een hetveem traject met onderzoekspresentatie vooraf

die in hetveem theater te zien was in maart 2008.

“Zullen we ooit weer gelukkig zijn?” vroeg de Duitse bevolking zich af aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Een beduidend deel van de Servische bevolking staat nu voor diezelfde vraag bij het ontwaken in het nieuwe millennium. De Duitsers noemden dat moment ’uur nul’ om daarmee hun wens naar een frisse start te symboliseren. Het bleek allemaal een illusie. Men kan niet ontsnappen aan de eigen geschiedenis, alleen maar hopen het te overleven.

Will You Ever Be Happy Again? maakt gebruik van documentaire strategieën om de invloed van nationaliteit op persoonlijke identiteit te onderzoeken.

Autobiografische verhalen van de performers – één Servisch, één Duits – vormen de ingrediënten van de voorstelling en zijn gebaseerd op een serie gebeurtenissen uit hun kindertijd, zoals spelletjes, de basisschool en sportdagen. Met het schetsen van verhalen over goed tegenover kwaad, slachtoffer tegenover dader en hoe de rollen gemakkelijk omgedraaid kunnen worden, verschuift de voorstelling van onderzoek naar ritueel spel. Een spel dat parallelle beelden creëert tussen twee landen, waarin de Geschiedenis zich herhaalt zoals de Geschiedenis zich altijd lijkt te herhalen.

concept, regie Sanja Mitrović spel Jochen Stechmann, Sanja Mitrović dramaturgie Felix Ritter lichtontwerp Erik Gramberg geluidontwerp Vladimir Rakić kostuumontwerp Dejan Došljak artistiek advies Vladimir Tupanjac

Taal: Servisch en Duits gesproken, do 23 en vr 24 okt Nederlandse boventitels, za 25 en zo 26 okt, Engelse boventitels

Sanja Mitrović (RS) studeerde in 2005 af aan de Mime opleiding (AHK) met de voorstelling Dhanu, dat ook te zien was tijdens het ITs Festival. Als performer werkte ze ondermeer met de choreografen Montažstroj, Nicole Beutler and Olivier Provily. Bij het Gasthuis theater in Amsterdam maakte ze haar meest recente solo projecten Shame (2006) en Books Once Read Make a Good Bullet Proofing (2007).

Op vrijdag 24 oktober zal er een debat plaatsvinden onder leiding van Dr. Dragan Klaic.

Voor de namen van de gasten en andere actuele informatie zie www.hetveemtheater.nl.

Klaic is een theater geschoolde, cultuuranalist en was voormalig directeur Theater Instituut Nederland. Hij doet dienst als permanent lid van de Felix Meritis Foundation in Amsterdam. Momenteel doceert hij Kunst en Cultuurbeleid aan de Universiteit van Leiden, is moderator van de Reflection Group van de European Cultural Foundation, ontwikkelt manieren van “toegepast theater” voor het Ministerie van Landbouw en Eurocare (Brussels), en neemt deel aan allerlei onderzoeken en artistieke projecten in Europa.

speeldata

vr 26 sept 18.00 uur wereldpremière festival Bitef Belgrado (SR) www.bitef.rs

za 27 sept 20.00 uur festival Bitef Belgrado (SR)

ma 29 sept 20.00 uur CZKD Belgrado (SR) www.czkd.org.yu

di 30 sept 20.00 uur CZKD Belgrado (SR)

do 23 okt 20.30 uur NL première hetveem theater Amsterdam (NL) www.hetveemtheater.nl

vr 24 okt 20.30 uur hetveem theater Amsterdam (NL) met nagesprek

za 25 okt 20.30 uur hetveem theater Amsterdam (NL)

zo 26 okt 16.00 uur hetveem theater Amsterdam (NL)

do 6 nov 20.00 uur Kristallnachtherdenking De NWE Vorst Tilburg (NL) www.denwevorst.nl