Muziek uit Zuidoost-Europa centraal in Donau

Presentaties: Dansende beren in Amsterdam en Gypsy Caravan in Groningen

Donau, tijdschrift over Zuidoost-Europa, brengt een nummer uit geheel gewijd aan muziek. Journalisten, wetenschappers en muzikanten gaan onder andere in op Osmaanse invloeden in de Balkanmuziek, een biseksuele zanger van Roma-afkomst in Bulgarije, de turbobabes die de traditionele kafanazangeressen in Servië verdringen en de verheerlijking van Osmaanse marsmuziek door Turks extreemrechtse organisaties, zoals de Grijze Wolven.

Ter gelegenheid van het uitkomen van de vierde editie, organiseert Donau twee presentaties, waarvoor we u van harte willen uitnodigen. De eerste presentatie, getiteld ‘Dansende beren’, is op zondagmiddag 16 december in het CREA-theater in Amsterdam. De tweede - ‘Gypsy Caravan’ - is op dinsdagavond 18 december in Vera te Groningen. Hier volgt het programma:

Dansende beren

Zondag 16 december 13.30-16.00 in het CREA-theater, Turfdraagsterpad 17 Amsterdam

- Documentaire Mechkar - The story of a Bulgarian bear owner (A. Biblom)

Over de laatste dansende beren van Bulgarije, met een inleiding van fotografie-deskundige Daphne Hogeweg

- Lezing van Dr. Elka Ágoston-Nikolova (Vakgroep Slavische taal- en letterkunde, RuG)

Over Kermis en Circuscultuur op de Balkan

- Presentatie Donau 2007/3 met als thema Muziek

Toegang gratis!

Gypsy Caravan

Dinsdag 18 december 21.00, Vera Zienema, Oosterstraat 44 Groningen

- Documentaire When the road bends

Over de concerttour van vijf zigeunerorkesten, met inleiding door balkanoloog Guido van Hengel

- Presentatie Donau 2007/3 met als thema Muziek

Toegang 4 euro (+ maandkaart, 1 euro)

Meer info op www.vera-groningen.nl/zienema

Muziek is in Zuidoost-Europa een problematisch en soms explosief cultureel verschijnsel. Meer dan in Nederland leven mensen op de Balkan met muziek. In dit thema-nummer wil de redactie de muziek uit Zuidoost-Europa daarom koppelen aan sociaal-culturele achtergronden. Toch bevat deze speciale muziek-Donau ook genoeg artikelen voor de liefhebber van Balkanbeats, zigeunerorkesten en andere klanken uit Zuidoost-Europa.

Als eerste tijdschrift over Zuidoost-Europa in het Nederlands taalgebied probeert Donau clichés te ontkrachten en een genuanceerd en gevarieerd beeld van het gebied te scheppen. Het tijdschrift verschijnt vier kier per jaar. Auteurs vanuit verschillende disciplines dragen bij aan de totstandkoming ervan. Aan dit nummer werkten onder andere mee: de Duitse balkanologe Gabriella Schubert, de journaliste Hellen Kooijman (bekend van het boek In Bulgarije, een vertwijfelde natie op weg naar Europa) de violist en muziekkenner Crispijn Oomes en de publicisten Jelica Novakovic en Sven Peeters (bekend van het boek Het Kafanatribunaal, kroegenvonnissen van turbo tot retro).

Donau wordt uitgegeven door Spartak, een Platform dat mensen voor Oost-Europa probeert te interesseren en contacten tussen Oost en West bevordert.

Kijk voor meer informatie op:

www.donaustroom.eu

www.platformspartak.eu

of stuur een email naar: mail@donaustroom.eu